КАКВО Е ОТГОВОРНОТО СЕРВИРАНЕ?
Отговорното сервиране включва създаването на запомнящи се преживявания за клиентите, съблюдаване за знаци на прекомерна консумация и професионално и отговорно отношение през цялото време.
ЗАЩО ТРЯБВА ДА СТЕ ЗАПОЗНАТИ С ОТГОВОРНОТО СЕРВИРАНЕ?
Важно е да сте наясно с негативния и позитивния ефект на алкохола и как нашите тела усвояват алкохола, за да може по-добре да разбирате изборите на своите клиенти и да знаете кога да ги посъветвате да не пият повече.
Предоставянето на тази грижа за клиента ще доведе до:
- По-добри взаимоотношения с клиенти.
- По-малко негативни последствия за вашия бар.
- По-добър бизнес, където вие контролирате напитките, с които работите и ги използвате по най-подходящия начин.
КАКВО Е АЛКОХОЛЪТ?
- Видът алкохол в алкохолните напитки, които консумираме, е химически елемент наречен етанол, с химическа формула: CH3 CH2 OH.
- За да произведете алкохол зърнени култури, плодове или зеленчуци трябва да преминат през процес наречен ферментация (при който дрожди реагират със захарта в храната и резултатът е етанол и въглероден диоксид).
- Алкохолът си е алкохол, без значение от вида напитка (дали е бира, вино или твърд алкохол).
- Когато сравнявате напитки е важно да проверите количеството чист алкохол, което съдържат.
- Запомнете, че никой алкохол не е „по-безопасен“.
- Това, което е от значение, е колко и как консумираме алкохол.
ЕФЕКТИТЕ НА АЛКОХОЛА
Ефектът от консумацията на алкохол варира от човек до човек в зависимост от това кои сме, колко пием и от различния начин, по който телата ни усвояват алкохол.
ПРОЦЕСЪТ
- • Когато пиете, алкохолът преминава от стомаха в тънкото черво и там започва да се абсорбира в кръвообращението.
- • Количеството алкохол в кръвта, наречено Алкохолна концентрация в кръвта, се измерва в проценти чрез тест на урината, дъха или кръвта.
- • Щом навлезе в кръвообращението алкохолът оказва влияние върху всяка клетка, която съдържа вода – тоест, по-голямата част от клетките.
- • Черният дроб започва да освобождава ензим, наречен алкохолдехидрогеназа, който разрушава алкохола със скорост около 1 единица (30ml) на час. Този процес не може да бъде ускорен!
ЕФЕКТИТЕ
- Отнема около 5 минути, за да се усети ефектът на алкохола.
- Алкохолът стимулира мозъка и надбъбречната жлеза, което може да доведе до чувство за релаксация в началото, което ви кара да се чувствате по-открити и приятелски настроени.
- Но алкохолът всъщност е депресант, защото забавя нервната система.
- Негативните последици от прекомерната консумация на алкохол включват:
- Забавени реакции, увредена преценка, което може да доведе до рисково поведение, и когато прекалено количество алкохол е прието прекалено бързо, това може да доведе до алкохолно натравяне.
- Редовната, прекомерна консумация на алкохол може да увеличи риска от сериозни здравословни проблеми като:
- Алкохолна зависимост или алкохолизъм и различни болести, като заболявания на панкреаса и цироза на черния дроб. В крайни случаи прекомерната консумация на алкохол може да доведе до мозъчни увреждания и смърт.
ЗАКОНИ В РАЗЛИЧНИТЕ ДЪРЖАВИ
Всяка държава има свои насоки и закони относно консумацията на алкохол и като член на бар екипа, вие сте задължени да ги съблюдавате. Законодателството попада в четири основни категории:
- Законна минимална възраст за покупка и консумация на алкохол. Запомнете – минималната възраст за консумация може да е различна от минималната възраст за покупка.
- Максималната концентрация на алкохол в кръвта за шофьори и оператори на други опасни машини.
- Насоки за разумна консумация на алкохол.
- Рестрикции за рекламата, опаковането и продажбата на алкохол.
- Diageo препоръчва ДА НЕ СЕ КОНСУМИРА АЛКОХОЛ, ако възнамерявате да шофирате – това е единственият начин да си гарантирате безопасност.
РАЗПОЗНАЙТЕ ЗНАЦИТЕ
Като професионалист, трябва да сте наясно със законните мерки, но също така е важно да разпознавате знаците на интоксикация и да прецените, когато някой е прекалил с консумацията.
Най-често знаците на интоксикация включват: завалена реч, увредена координация, забавени реакции и увредена преценка.