Отговорно сервиране

DIAGEO Bar AcademyКАКВО Е ОТГОВОРНОТО СЕРВИРАНЕ?

Отговорното сервиране включва създаването на запомнящи се преживявания за клиентите, съблюдаване за знаци на прекомерна консумация и професионално и отговорно отношение през цялото време.

ЗАЩО ТРЯБВА ДА СТЕ ЗАПОЗНАТИ С ОТГОВОРНОТО СЕРВИРАНЕ?

Важно е да сте наясно с негативния и позитивния ефект на алкохола и как нашите тела усвояват алкохола, за да може по-добре да разбирате изборите на своите клиенти и да знаете кога да ги посъветвате да не пият повече.

Предоставянето на тази грижа за клиента ще доведе до:

  • По-добри взаимоотношения с клиенти.
  • По-малко негативни последствия за вашия бар.
  • По-добър бизнес, където вие контролирате напитките, с които работите и ги използвате по най-подходящия начин.

Alcohol units & Grams chart

КАКВО Е АЛКОХОЛЪТ?

  • Видът алкохол в алкохолните напитки, които консумираме, е химически елемент наречен етанол, с химическа формула: CH3 CH2 OH.
  • За да произведете алкохол зърнени култури, плодове или зеленчуци трябва да преминат през процес наречен ферментация (при който дрожди реагират със захарта в храната и резултатът е етанол и въглероден диоксид).
  • Алкохолът си е алкохол, без значение от вида напитка (дали е бира, вино или твърд алкохол).
  • Когато сравнявате напитки е важно да проверите количеството чист алкохол, което съдържат.
  • Запомнете, че никой алкохол не е „по-безопасен“.
  • Това, което е от значение, е колко и как консумираме алкохол.

ЕФЕКТИТЕ НА АЛКОХОЛА

Ефектът от консумацията на алкохол варира от човек до човек в зависимост от това кои сме, колко пием и от различния начин, по който телата ни усвояват алкохол.

ПРОЦЕСЪТ

  • • Когато пиете, алкохолът преминава от стомаха в тънкото черво и там започва да се абсорбира в кръвообращението.
  • • Количеството алкохол в кръвта, наречено Алкохолна концентрация в кръвта, се измерва в проценти чрез тест на урината, дъха или кръвта.
  • • Щом навлезе в кръвообращението алкохолът оказва влияние върху всяка клетка, която съдържа вода – тоест, по-голямата част от клетките.
  • • Черният дроб започва да освобождава ензим, наречен алкохолдехидрогеназа, който разрушава алкохола със скорост около 1 единица (30ml) на час. Този процес не може да бъде ускорен!

ЕФЕКТИТЕ

  • Отнема около 5 минути, за да се усети ефектът на алкохола.
  • Алкохолът стимулира мозъка и надбъбречната жлеза, което може да доведе до чувство за релаксация в началото, което ви кара да се чувствате по-открити и приятелски настроени.
  • Но алкохолът всъщност е депресант, защото забавя нервната система.
  • Негативните последици от прекомерната консумация на алкохол включват:
    • Забавени реакции, увредена преценка, което може да доведе до рисково поведение, и когато прекалено количество алкохол е прието прекалено бързо, това може да доведе до алкохолно натравяне.
  • Редовната, прекомерна консумация на алкохол може да увеличи риска от сериозни здравословни проблеми като:
    • Алкохолна зависимост или алкохолизъм и различни болести, като заболявания на панкреаса и цироза на черния дроб. В крайни случаи прекомерната консумация на алкохол може да доведе до мозъчни увреждания и смърт.

ЗАКОНИ В РАЗЛИЧНИТЕ ДЪРЖАВИ

Всяка държава има свои насоки и закони относно консумацията на алкохол и като член на бар екипа, вие сте задължени да ги съблюдавате. Законодателството попада в четири основни категории:

  • Законна минимална възраст за покупка и консумация на алкохол. Запомнете – минималната възраст за консумация може да е различна от минималната възраст за покупка.
  • Максималната концентрация на алкохол в кръвта за шофьори и оператори на други опасни машини.
  • Насоки за разумна консумация на алкохол.
  • Рестрикции за рекламата, опаковането и продажбата на алкохол.
  • Diageo препоръчва ДА НЕ СЕ КОНСУМИРА АЛКОХОЛ, ако възнамерявате да шофирате – това е единственият начин да си гарантирате безопасност.

РАЗПОЗНАЙТЕ ЗНАЦИТЕ

Като професионалист, трябва да сте наясно със законните мерки, но също така е важно да разпознавате знаците на интоксикация и да прецените, когато някой е прекалил с консумацията.

Най-често знаците на интоксикация включват: завалена реч, увредена координация, забавени реакции и увредена преценка.

Tips for responsible hosting