Абсолютният Джин Тоник

DIAGEO Bar AcademyДжин коктейлите са навсякъде в момента, но могат ли да се сравнят с един добър G&T? Водещ миксолог, бар мениджър и автор Тристън Стивънсън разглежда тази истинска класика и ни показва иновативни начини как да ѝ придадем наш собствен туист.

РАЙСКА КОМБИНАЦИЯ

Според мен G&T работи толкова добре, благодарение на перфектния баланс между сладко и горчиво. Много от съставките в джина са изначално горчиви, а някои, като хвойната и женското биле, са естествено сладки, но много от тези вкусове се губят в процеса на дестилация. Затова когато смесим джина със сладко-горчивия тоник тези основни вкусови нотки се завръщат и ефектът е подобен на преоткриването на старо бижу. Подправките се завръщат, корените се събуждат и плодовете и билките преоткриват истинската си същност.

В днешни дни клиентите се интересуват все повече от произхода на продукта. Когато говорите за един джин, не може да не споменете от какво е направен, което е страхотна възможност да спечелите клиентите, които се интересуват от това. Възможността за персонализиране е още нещо, което прави G&T изключително привлекателен коктейл. Ние барманите можем да експериментираме с коктейла, така че да го пригодим към вкуса на гостите ни или да създадем оригинални превъплъщения на класиката, които добре да си партнират с храната, която предлагаме. С нарастващата популярност на овкусените джинове, безбройните вкусове тоник и безкрайните опции за декорации на G&T – единственото ограничение е собственото ви въображение!

КАК ДА ПРИГОТВИТЕ ПЕРФЕКТНИЯ G&T

Скромният G&T може да ви изглежда супер лесен, но не се заблуждавайте! Когато имате само няколко съставки, всеки вкус се усеща и трябва да бъде комбиниран и балансиран съвършено.

Джин – Изберете джин, който има вкус на джин (хвойна) и не се губи сред другите съставки в напитката – Tanqueray и Gordon’s винаги са добър избор. За нещо по-интересно може да опитате Tanqueray Rangpur, който има изключително ярък вкус, и да го подчертаете с цитрусов тоник и декорация от лайм.

Тоник – Той трябва да е сладко-горчив (но не прекалено горчив или прекалено сладък), свеж и газиран. Дръжте го изстуден, за да ограничите разводняването, когато приготвяте напитката. Аз предпочитам тоници, базирани на цитруси (например средиземноморските опции), защото се комбинират добре с класически джинове със силен вкус на хвойна като Tanqueray, но има огромен избор, с който може да творите. Наскоро опитах апетитен тоник, базиран на босилек, който би бил идеален за прочистващ небцето аперитив или в компанията на солено ястие.

Декорация – Придържайте се към необходимото. Декорацията трябва да контрастира или да подчертава вкуса на вашия G&T – ако е просто украса, значи не си върши добре работата. Не се ограничавайте само с традиционни декорации от храни – билки, подправки и дори цветя могат да имат страхотен ефект. Шушулка ванилия идеално подхожда на по-плътните джинове, лимонената трева прекрасно акомпанира по-деликатни, флорални джинове като Tanqueray No. TEN.

Лед – Доста и на кубчета – един добър G&T винаги трябва да бъде супер студен. Най-добрите превъплъщения се нуждаят от поне минута разбъркване на леда с основата за перфектно разреждане и температура.

Чаша – Това е въпрос на предпочитание, но аз лично избягвам ниските чаши, препълнени с лед, защото напитката често не е достатъчно студена, защото няма достатъчно повърхност за леда и питието. Предпочитам по-големи, високи чаши, защото изстудяват напитката по-бързо и запазват газировката.

ДЖИН ВДЪХНОВЕНИЕ

The Classic

Със сигурност сте го правили и преди, но наистина трудно можем да надградим The Classic. Никога няма да сбъркате, ако изберете TANQUERAY LONDON DRY с премиум тоник и резен лайм. Лаймът внася нотка киселина в напитката, което подчертава хвойната и кориандъра в джина.

РЕЦЕПТА

50 ml джин TANQUERAY LONDON DRY
120 ml премиум тоник
1 кора от лайм

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Налейте джина във висока чаша, пълна с лед.
Разбъркайте, за да се изстуди в продължение на 30 секунди.
Внимателно добавете изстудения тоник в чашата.
Разбърквайте внимателно за няколко секунди
Декорирайте с кора от лайм.

Panama Gin

Любим на британските сили в Индия и работниците на Панамския канал. Тоникът с цитрусов цвят е малко по-сладък от класическия G&T, но и много апетитен. Кора или дори резен грейпфрут подхожда на напитката, защото възвръща горчивината, която се губи при добавянето на сладката лимонада.

РЕЦЕПТА

50 ml джин TANQUERAY NO.TEN
50 ml тоник
50 ml розова лимонада
1 кора от розов грейпфрут

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Построите в чаша за вино.
Декорирайте с лента от кора на розов грейпфрут.

Bottled G&T

Ако имате достъп до система за газировка, това е страхотен начин да използвате тоник, който се е обезгазирал. Дори имате възможността да добавите своята собствена инфузия от билки, ако искате (опитайте с пакетче чай). Освен това така може да газирате и джина, така че – в зависимост от напрежението, при което газирате – да направите G&T с най-много балончета, който някога сте опитвали! За силните нотки на хвойна и Gordon’s, и Tanqueray би бил добър избор тук.

РЕЦЕПТА

за 1/2 литър
150 ml джин GORDON‘S
350 ml негазиран тоник

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Смесете съставките и оставете във фризера, докато почти замръзнат.
Газирайте по обичайния за вас метод.
Съхранявайте изстуден до момента на консумация.
Сервирайте в изстудени чаши за шампанско.

Gin Cock-tail

Някои смятат, че G&T не е коктейл. Аз смятам, че той е дефиницията за коктейл – „bittered sling“, като „sling” означава алкохол плюс вода и захар. Когато мислите за G&T по този начин, персонализирането става изключително лесно. Изберете своите променливи фактори и започнете да експериментирате с G&T! Тук съм избрал абсент и билков ликьор – абсентът носи намек за анасон, а ликьорът дава сладост с билкова нотка.

РЕЦЕПТА

Аbsolute jin tonic

40 ml джин TANQUERAY LONDON DRY
5 ml абсент
5 ml билков ликьор
100 ml тоник
мащерка

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Построите съставките в чаша за миксиране, пълна с лед.
Разбъркайте за минута.
Прецедете в изстудена, висока чаша.
Сервирайте без лед и без декорация.
Декорирайте на момента с мащерка.