Изкуството на опушените коктейли

DIAGEO Bar AcademyИма фин баланс между това да добавите малко творчески „флеър“ към коктейлите си за ефект и да се уверите, че техниките, които използвате, подчертават вкусовете в напитките ви. Открийте някои от доказаните методи на Тим Филипс-Йохансън за опушени коктейли.

SMOKE AND MIRRORS?

Трябва наистина да постигнете перфектния баланс между добре изграден вкус в коктейла, смайващото шоу и перфектния момент за снимка. Популярността в социалните мрежи може да е от полза, но най-важно е качеството и постоянството на бар менюто ви.

Първата стъпка е да изберете правилната напитка за опушване. Обикновено по-наситените коктейли с тъмни и тежки алкохоли като уиски, бренди и ром могат да придобият прекрасни нотки на лагерен огън, когато ги опушите.

Smoked cocktails

Някои напитки просто не са подходящи за процеса на опушване. Няма строги правила, но като цяло напитки, които са популярни, заради свежия си и ярък вкус, най-вероятно само ще изгубят от топлия пушек на обгорено дърво или подправки. Методът проба-грешка (и стабилна доза здрав разум) могат доста да ви помогнат, когато експериментирате с опушени коктейли.

SMOKE LIKE A PRO

Най-лесният начин да вкарате пушек в коктейла си е като използвате професионално оборудване за опушване.

В днешно време най-добрата опция е пистолет за опушване. В общи линии това е просто вакуум с дръжка, който съдържа дървени стърготини.

Тези стърготини се запалват със запалка или горелка и вакуумът засмуква получилия се пушек през маркуч и го освобождава през накрайника си. Накрайникът може да бъде поставен в бутилки, чаши или дори в кутия за пушек.

При кутиите за пушек завършеният коктейл се поставя в малка, стъклена кутия, кутията се изпълва с желаното количество пушек и напитката се представя на госта през стъклена вратичка, което може да създаде изключително впечатляващ ефект.

Впечатлете клиентите си с този видео наръчник Как да опушите коктейл.

КАК СЕ ОПУШВАТ КОКТЕЙЛИ

СТАРОМОДНО ОПУШВАНЕ

Има и други по-лесни и по-евтини начини да добавите пушек към своето творение. Да разгледаме например класическия Sazerac… Обикновено просто смесвате ръжено уиски, захар и битерси, разбърквате за 20 секунди и прецеждате в чаша, „измита“ с абсент. Абсентът добавя билков, почти ментов аромат към напитката, което носи повече дълбочина и интересен финал на Old-fashioned коктейла.

Опушени Коктейли

Лесна алтернатива на това е да изберете няколко билки, напомнящи на анасон, като естрагон или резене, изсушавате ги и ги слагате върху дървена дъска за рязане. След това напръсквате

тези изсушени подправки с няколко капки абсент и ги запалвате. После вземате чашата, поставяте я върху запалените билки и оставяте липсата на кислород да потуши пламъка и да освободи пушека. Продължавате по стандартната процедура за Sazerac и довършвате напитката. Когато напитката е готова, прецеждате я в чашата пълна с евкалиптов пушек и получавате нова, семпла и опушена версия.

Без значение дали използвате сушени, ароматни листа, подправки като канела или кардамон, или по-традиционен метод като дървени стърготини, добавката на пушек към коктейлите ви зависи само от това да изберете правилния ароматизатор, да го подпалите и да затворите ароматите на пламъка в чаша. Всичко, от което се нуждаете, е стабилна, огнеупорна повърхност и горелка, като винаги следвате правилата за безопасност.

НЕКА ШОУТО ДА ЗАПОЧНЕ!

Когато сте приготвили оборудването и съставките си, изберете кой елемент от напитката искате да опушите – самия алкохол, чашата, в която ще се сервира, или декорацията. Също така решете колко пушек искате в напитката си. От тези решения може да зависи успеха или провала ви. По-лек коктейл като Martini може би се нуждае само от опушена маслина, за да постигне желания ефект, докато други напитки като Penicillin или Bloody Mary могат да понесат цялата напитка да бъде маринована в опушена кутия от ябълково дърво за 20-30 секунди. Експериментите са ключът към изкуството на опушените коктейли.

Защо не опитате?

РЕЦЕПТА

Smoked Sazerac

45 ml Bulleit Rye

10 ml Caol Ila 12 Y.O.

7 ml захарен сироп (2:1 сироп към вода)

4-6 сушени листа от естрагон (натрошени)

3 даша абсент

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  • Поставете изсушените листа на дървена дъска за рязане и ги напръскайте с няколко даша абсент
  • Запалете листата с горелка
  • Поставете ниска чаша с гърлото наобратно върху листата, за да потушите пламъка и да я напълните с пушек
  • Поставете всички останали съставки в чаша за миксиране
  • Допълнете с лед и разбъркайте за 10-15 секунди, докато се изстуди и разреди
  • Прецедете директно в ниската чаша, върху голяма бучка лед
  • Декорирайте с малък стрък свежи евкалиптови листа. Насладете се!