Устойчиви коктейли – никакви отпадъци

DIAGEO Bar AcademyСветът не може да си позволи да игнорира повсеместната нужда от устойчивост и за бар индустрията тази практика носи бързи и лесни предимства. Сам Орокс споделя пет лесни промени, които да въведете във вашите коктейли.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ КОРАТА

Sam Omrock
Sam Orrock

Един от най-лесните начини за повече устойчивост при направата на коктейли е да използвате пълния потенциал на съставките, като приложите подход за нулеви отпадъци в създаването на коктейлите си. Цитрусовите плодове например са основно използвани за сока си, но ако обелите кората им, може да я използвате за направата на сиропи, декорации или Oleo Saccarum.

По този начин не само получавате повече от всеки продукт, но и накрая ще генерирате повече печалба за бара, докато допринасяте за по-добра устойчивост – всички печелят!

ПОДКРЕПЯЙТЕ МЕСТНОТО ПРОИЗВОДСТВО

Когато работих в „Scout Bar“ на Мат Уайтли, навл язох наистина надълбоко във философията за устойчивост. Етосът на бара беше да използва сезонни, местни съставки – нещо, което тогава ми беше доста чуждо. Но когато се замислите, ако продуктът не е в сезон във вашата държава, значи е трябвало да бъде транспортиран там, което има голям ефект върху околната среда. Преди да купите нещо, запитайте се „Откъде е пътувало това?“, ако не е местно, най-вероятно не е устойчиво. Тоест подкрепяйте местните производители и изменете менюто си, така че да включва сезонни предложения, и минимализирайте въглеродния си отпечатък.

СТУДЕН КАТО ЛЕД

За направата на лед се изисква много вода и усилия, което може да се окаже доста скъпо за заведението ви. Намалете употребата на природни ресурси с алтернативни методи за изстудяване на напитки. При пре-бутилирани коктейли може да опитате с предварителна подготовка. Предварително приготвените коктейли могат да се държат във фризер или хладилник, за да са винаги студени – освен това правят обслужването по-бързо и напитките – по-консистентни!

НА СУХО

Дехидратираните плодове са идеални за декорация. Процесът може значително да повиши срока на годност на неиздържливите ви плодове и да намали разхищението на продукти в заведението ви. Само внимавайте да не използвате техника, която разхищава енергия, в процеса на дехидратация.

СМЕНЕТЕ СЛАМКИТЕ

На пръв поглед няма нищо лошо в една обикновена сламка. Може да се използва за разбъркване или за пиене, или просто като декорация, която да завърши питието. Проблемът е, че повечето сламки са пластмасови и за еднократна употреба, и най-вероятно ще се окажат в океана и ще замърсят моретата ни.

Избягвайте пластмасата в бара – особено тази за еднократна употреба. От бъркалки до сламки, търсете алтернативи на пластмасата, направени от метал или рециклируеми материали, може даже да проявите творчество и да предлагате ядливи сламки! Това ще намали ефекта върху околната среда и ще направи коктейлите ви по-оригинални.

Бар професионалистите трябва винаги да търсят начини да бъдат по-устойчиви и да действат с мисъл за околната среда, като намаляват отпадъците, пестят енергия, избират местни продукти и т.н. Също така е добре да не забравяме, че клиентите ни често избират определен коктейл, за да опитат нещо ново или да бъдат изненадани, не само защото е направен с по-устойчиви методи. Затова е важно да приемем факта, че понякога отпадъците са неизбежни. Както повечето неща в бар, важното е да откриете баланса, който работи за вас!

Рецептите тук ще ви демонстрират как може да бъдете по-креативни и да предлагате по-устойчиви коктейли. Някои от стъпките за създаването на определени съставки липсват нарочно, защото мисля, че е важно да ги проучите преди да започнете да експериментирате с тях, но ако нещо се окаже прекалено трудно, може да се свържете с мен на @pineapple0ctopus.

Autumn Rising

Съставки:
40 ml джин Tanqueray No.TEN с инфузия от ябълкова кора
10 ml Oleo Saccarum от ябълкова кора
20 ml винен аперитив като Lillet Blanc
5 ml ликьор от бъз
20 ml Verjus (сок от неузряло грозде)
5 ml текила Don Julio Blanco
1 капка ниско концентриран солен разтвор на 20%
Разбъркайте с лед и сервирайте в изстудена чаша за вино или шампанско.

Burnt Lime Cozmo

Sustainable cocktails

Съставки:
45 ml текила Don Julio Blanco
20 ml ферментирал кордиал от червена боровинка
15 ml Orange Colombo
3 ml кленов сироп
10 капки разтвор на лимонена киселина
Прогорена кора от лайм
2 капки ниско концентриран солен разтвор на 20%

Тази напитка си играе със структурата на класическия Cosmopolitan като предлага повече дълбочина и характер, не само чрез ферментиралата боровинка, но и изгорената кора от лайм, с която овкусяваме текилата.

Sourdough Espresso MartiniSustainable cocktails

Съставки:
40 ml водка Smirnoff
15 ml Cold brew кафе
15 ml кафен ликьор
7.5 ml ферментирал квасен карамелен сироп
2 капки ниско концентриран солен разтвор на 20%