Lagavulin е шотландска марка сингъл малц уиски, основана през 1816 г. на остров Айла, известна с производството на някои от най-опушените уискита в света. Дестилерията се намира на южния бряг на острова, който е емблематичен за производството на торфени уискита. Lagavulin бързо се утвърждава като една от водещите марки на Айла и е предпочитана сред ценителите на опушените малцове.
Характеристиките на Lagavulin включват отличителен силен торфен аромат, дълбока опушеност, комбинирана с богати нотки на морска сол, йод и сладки нюанси като сушени плодове и карамел. Уискито преминава през бавен процес на дестилация, който спомага за развитието на по-дълбоки и комплексни вкусове. Най-известният продукт на дестилерията е Lagavulin 16-годишен сингъл малц, който е високо ценен заради своя силен, но балансиран характер.
Lagavulin е символ на качествено шотландско уиски, особено сред почитателите на силно опушени и торфени профили. Традиционният метод на производство и уникалният климат на Айла допринасят за създаването на напитка с голяма дълбочина, истинска наслада, родена от богатия вкус и аромат.