ЯГОДОВ СЛАДОЛЕД С BAILEYS STRAWBERRIES & CREAM
Рецептата:
- 350 г ягоди – пресни или замразени
- 20 г нишесте
- 80 г захар
- 240 г цедено кисело мляко (с висока масленост)
- 140 мл Baileys Strawberries & Cream
Пасирайте ягодите на пюре и ги сложете в подходяща касерола / тенджерка. Разбъркайте захарта и нишестето в отделна купичка и ги прибавете към ягодовото пюре. Разбъркайте добре и загрейте на среден огън. Бъркайте постоянно и енергично с телена бъркалка, докато сместа избълбука. Свалете от котлона, прехвърлете в купа и охладете.
Към охладената ягодова смес прибавете Baileys Strawberries & Cream и цеденото кисело мляко и разбъркайте до хомогенна смес. Сложете сместа в подходящ за замразяване съд и приберете в камерата. След няколко часа ще имате разкошен сладолед.
Сервирайте сладоледа полят с малко Baileys Strawberries & Cream и нарязани пресни ягоди.
ОБЪРНАТ СЛАДКИШ С АНАНАС И BAILEYS ORIGINAL
За сладкиш с диаметър 20-22 см.
- 1 бр. ананас
- 360 г вода
- 100 г захар
- 50 мл Baileys Original
- 125 г масло, меко
- 150 г захар
- 2 яйца
- 140 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 50 мл Baileys Original
Почистете ананаса от кората и сърцевината. Нарежете го на тънки резени по дължина.
В широка тенджера сипете водата и 100 г захар, сложете резените ананас и оставете да заври. След като заври, намалете котлона и гответе на тих огън около 10-15 мин. – резените ананас трябва да омекнат, за да станат гъвкави и лесни за подреждане красиво в сладкиша. Това е и целта на предварителното готвене на ананаса – става по-гъвкав, така че да може да подредите по-плътно резените и да получите вид на сладкиша, подобен на моя. Ако не държите на този дизайн, може дори да използвате ананас от консерва. Предварителната обработка запазва и по-свеж цвета на ананаса при печенето.
Сварените резени ананас отцедете от водата и подредете върху хартия, за да изстинат.
Водата със захарта, в която сте варили ананаса, оставете да изври, докато се редуцира до 150 мл. Добавете към нея 50 мл Baileys Original и запазете за сиропиране на сладкиша.
С миксер разбийте мекото масло със захарта. Добавете едно по едно яйцата, като продължавате да разбивате с миксера. Прибавете и Baileys Original. Щом се усвоят, спрете миксера и продължете работа с шпатула или дървена лъжица – добавете на 3 пъти брашното с бакпулвера и разбъркайте докато получите хомогенна смес.
Покрийте дъното на формата за печене с хартия за печене. Подредете плътно резените ананас. Изсипете отгоре сместа за сладкиша и я заравнете.
Печете в предварително загрята на 180*С фурна за около 25 мин.
Извадете сладкиша от фурната и докато е още горещ, го сиропирайте с вече охладения сироп от варенето на ананаса.
Обърнете сладкиша върху решетка и го оставете да изстине. Може да го сервирате и още леко топъл, с горещо кафе и чаша Baileys.
ШОКОЛАДОВА ПАЛАЧИНКОВА ТОРТА С BAILEYS CHOCOLAT LUXE
Крем:
- 500 г натурален шоколад
- 200 г сметана
- 200 г прясно мляко
- 100 мл Baileys Chocolat Luxe
- 300 г крема сирене
Сос:
- 200 г вода
- 100 г захар
- 50 г мед
- 80 г какао
- 50 г натурален шоколад
- 100 мл Baileys Chocolat Luxe
Загрейте на котлона водата със захарта, меда и какаото. Разбърквайте докато всичко се разтвори. Оставете сместа да къкри за около 1 мин. Свалете от котлона и прибаветете шоколада. Разбъркайте, за да се разтопи. Добавете и Baileys Chocolat Luxe. Прехвърлете в подходящта купичка и покрийте плътно със стреч фолио. Приберете в хладилник до пълно изстиване (за няколко часа сосът ще се стегне и ще бъде по-лесен за нанасяне).
Начупете шоколада на ситно в купа. Загрейте сметаната и прясното мляко до завиране и сипете върху шоколада. Разбъркайте докато се стопи и получите гладка и лъскава смес. Прибавете Baileys Chocolat Luxe. Охладете напълно крема, след което добавете крема сиренето и разбъркайте с миксер или телена бъркалка докато се усвои.
Шоколадови палачинки – 24 бр.
- 250 г брашно
- 2 с.л. какао
- 1/2 ч.л. сол
- 2 с.л. захар
- 500 г прясно мляко
- 150 г вода
- 50 г Baileys Chocolat Luxe
- 60 г олио
- 3 яйца
- 150 г натурален шоколад
В голяма купа на водна баня стопете шоколада. Прибавете към него яйцата – едно по едно като разбърквате с телена бъркалка до получаване на гладка и хомогенна смес. Добавете олиото. Отделно смесете брашното с какато, солта и захарта.
Към шоколадовата смес сложете 1/3 от сухите съставки и разбъркайте за кратко. Прибавете част от прясното мляко, след това пак малко сухи съставки. Редувайте течни и сухи съставки, така че да имате след всяко разбъркване гладка смес, без бучици брашно в нея. Старайте се да разбърквате максимално за кратко. След като прибавите течностите, преценете гъстотата на сместа и ако се налага, добавете още вода.
Загрейте малко мазнина в подходящ тиган и изпечете цялата смес на тънки палачинки. Получават се около 24 бр.
Сглобете тортата в подходяща чиния. Върху всяка палачинка разпределете по 1 с.л. от шоколадовия крем и поръсете с 1 с.л. от соса.
Приберете тортата в хладилник до следващия ден, за да сетгне добре и да се реже лесно.
Гарнирайте с пресни малини по желание.
КАПУЧИНО ЧИЙЗКЕЙК С BAILEYS CHOCOLAT LUXE
За чийзкейк с диаметър 20-22 см
Основата:
- 300 г печени бадеми (солени)
- 140 г оризово брашно
- 40 г какао
- 220 г масло, меко
- 110 г захар
- 2 белтъка
Крема:
- 700 г крема
- 220 г кафява захар
- 4 яйца
- 120 г заквасена сметана
- 60 г Baileys Chocolat Luxe
- 2 с.л. нишесте
- 2 с.л. разтворимо кафе
Заливка:
- 70 г натурален шоколад
- 100 г Baileys Chocolat Luxe
Пригответе основата:
Загрейте фурната на 180*С.
Смелете бадемите на брашно. Смесете ги с оризовото брашно и какаото.
Разбийте маслото със захарта на крем, прибавете белтъците. След като получите хомогенна смес, добавете сухите съставки и разбъркайте до получаване на меко тесто.
Покрийте дъното на формата, в която ще печете чийзкейка с хартия за печене. Разстелете тестото на равен слой и печете в згарятата фурна за 10-15 мин.
Оставете да се охлади във формата.
Пригответе чийзкрема:
Намалете температурата на фурната на 160*С.
Разбийте с миксер крема сиренето и захарта за кратко. Добавете яйцата, едно по едно, след тях прибавете заквасената сметана, Bayleys Chocolat Luxe, нишестето и кафето. Разбийте до хомогенна смес без да прекалявате с разбиването.
Сипете крема върху охладената бисквита и печете в загрятата фурна около 50-60 мин. – чийзкейкът трябва да е стегнал по края, но щом разклатите леко тавата, в центъра да е нестабилен. Изключете фурната, отворете вратата й и оставете десертът да се охлади в нея. След като изстине, приберете чийзкейка в хладилник до следващия ден. Едва тогава отстранете формата.
За заливката – стопете натуралния шоколад. Затплете леко Baileys Chocolat Luxe и го добавете при шоколада като разбърквате до хомогенна смес. Нанесете върху чийзкейка.
ШОКОЛАДОВ ЧИЙЗКЕКС С BAILEYS ORIGINAL
Продукти за кекса:
- 220 г брашно
- 65 г какао
- 350 г захар
- 2 ч.л. сода
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сол
- 120 г олио
- 2 яйца
- 180 г заквасена сметана
- 120 г айрян
- 120 г вряла вода (или кафе)
Чийзкрем:
- 225 г крем сирене
- 100 г захар
- 50 г Baileys Original
- 2 яйца
- 2 жълтъка
Глазура:
- 100 г натурален шоколад
- 75 г Baileys Original
- 30 г печени бадеми
- Загрейте фурната на 170oС.
Подгответе си форма за кекс.
В купа смесете брашното, какаото, захарта, содата, бакпулвера и солта. Отделно разбъркайте яйцето, олиото, заквасената сметана и айряна. Прибавете ги постепенно към сухите съставки, като разбърквате до хомогенна смес. Прибавете врялата вода и разбъркайте отново.
Сипете сместа във формата.
Разбъркайте всички продукти за чийзкрема. Сипете сместа внимателно върху тази за кекса. Важно е сместа с крем сирене да не стига до стените на формата.
Печете кекса за около час – до суха клечка.
Охладете във формата, след което извадете върху решетка и оставете да изстине напълно.
Направете глазурата, като поставите шоколада и Baileys Original в купа. Загрейте на водна баня, докато шоколадът се стопи. Прибавете начупените бадеми, охладете леко и залейте кекса.
ЯГОДОВИ ТРЮФЕЛИ С РОЗОВ ПИПЕР И BAILEYS STRAWBERRIES & CREAM
Продукти:
- 200 г бял шоколад
- 30 г ягоди, пасирани
- 40 г Baileys Strawberries & Cream
- 1 ч.л. розов пипер
- кокосови стърготини за овалване
- капка розова или червена боя
Разтопете белия шоколад на водна баня като внимавате да не го претоплите.
Пасирайте ягодите, смесете ги с Baileys Strawberries & Cream и прибавете към белия шоколад.
Натрошете розовия пипер (препоръчвам да не го смилате фино в мелничка). Прибавете към шоколадовата смес. Сложете мъничко хранителна боя, за по-наситен цвят на трюфелите – това разбира се е по желание.
Покрийте сместа за трюфелите със стреч фолио и приберете в хладилника до следващия ден, за да стегне добре.
От охладената смес оформете трюфели, които оваляйте в кокосови стърготини.
Поднесете с чаша Baileys Strawberries & Cream с много лед.