Ирландското селце Бушмилс е дом на най-старата лицензирана дестилерия за уиски в света и се намира в северната част на страната. Официалните данни ни връщат до далечната 1608 година, през която мястото получава лиценз да дестилира. Опитът и занаятът се предават от поколение на поколение повече от 400 години. Дестилерията се слави с това, че обхваща целия процес от зърното до бутилката. Защото Bushmills се дестилира под един покрив – от малцирането на ечимика, през отлежаването, до бутилирането на готовото уиски, което обуславя високото качество на продуктите.
Какво казват местните – няма по-подходящо място за нашето уиски. Водата идва от река Буш и тече над базалтови скали, които я омекотяват и филтрират. Бушмилс е повече от уиски, това е село, в което семейства, приятели и съседи работят рамо до рамо в дестилерията. Както казваме често „без уискито не би имало село и без селото не би имало уиски.
Една от особеностите на ирландското уиски е тройната дестилация. Тя е и определяща за вкуса. В случая с Бушмилс, по-мекият вкус на дестилата се дължи на високият казан с тънки и дълги вратове.